Održana uvodna konferencija projekta Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada

ZAGREB – Uvodna konferencija projekta Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, održana je 26. veljače 2019. godine u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

U uvodnome dijelu konferencije nazočnima se u ime organizatora obratila pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Marija Knežević Kajari.

konf tri

Prisutnima su se također obratile i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić te predstavnici partnerskih institucija – Hrvatske gospodarske komore, Centra HR, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore pri čemu su svi govornici iskazali zadovoljstvo početkom provedbe aktivnosti predviđenih u okviru spomenutoga projekta, a čiji je cilj usklađivanje obrazovanja i tržišta rada.

konf dva

Istaknuto je da je obrazovne programe potrebno uskladiti s potrebama tržišta rada kako bi se osobama, nakon stjecanja određene obrazovne kvalifikacije, omogućio brži izlazak na tržište rada, a poslodavcima pronalaženje kvalificirane radne snage koja posjeduje adekvatna znanja i vještine.

Konferenciji je nazočilo 75 uzvanika iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Strukovne Udruge djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – Centra HR, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, tvrtke Algebra d. d. te ostalih tijela koja se u svom djelokrugu rada bave pitanjima vezanim za povezivanje obrazovanja i tržišta rada.

konf jed

U radnom dijelu konferencije prisutnima su predstavljene ključne aktivnosti u okviru navedenoga projekta ukupne vrijednosti 25.015.165 kn, sufinanciranoga sredstvima Europskog socijalnog fonda. Spomenute aktivnosti odnose se na razvoj novog internetskog sučelja tržišta rada, unaprjeđenje Nacionalne klasifikacije zanimanja, izradu metodologije koja predstavlja ključan preduvjet za izradu kvalitetnih standarda zanimanja, izradu novih 200 standarda zanimanja te 15 novih profila sektora.

Također, sudionicima uvodne konferencije predstavili su se djelatnici tvrtke Algebra d.d. te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te ukratko izložili svoju ulogu tijekom četverogodišnje provedbe projekta.

Kao zaključak, istaknuto je kako će projekt Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada ojačati vezu između obrazovnog sustava i tržišta rada te tako pridonijeti lakšem pronalaženju kvalificirane radne snage i smanjenju nezaposlenosti, odnosno boljem socijalnom statusu i većoj uključenosti građana.

Prezentacije sa Konferencije možete naći na poveznicama niže:

Prezentacija – Institut Ivo Pilar

Prezentacija – Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada

Prezentacija – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava