Više od 30 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda za obrazovanje odraslih

 

 

ssscetiri

ZAGREB – U četvrtak, 25. siječnja 2018., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost uručivanja ugovora za poziv „Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti“ u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ iz Europskoga socijalnog fonda.sssjedan

U svrhu povećanja uključivanja odraslih osoba u obrazovanje za zapošljavanje tijekom sljedeće tri godine provodit će se 24 projekta ukupne vrijednosti 30.039.000,00 HRK.

U prethodnome programskom razdoblju provedena su tri natječaja namijenjena jačanju kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih te povećanju konkurentnosti korisnika na tržištu rada uz pomoć kojih je provedeno 67 projekata ukupne vrijednosti oko 63 milijuna kuna. Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak, istaknula je važnost kontinuiteta ulaganja Ministarstva u sustav obrazovanja odraslih, „projektima koji će se provoditi omogućit će se obrazovanje u prioritetnim sektorskim područjima turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda, strojarstvo, elektrotehnika, informacijska tehnologija i zdravstvo za radna mjesta u novim uvjetima i prema novim potrebama gospodarstva za približno 1.855 osoba u 11 županija u Republici Hrvatskoj“, naglasila je državna tajnica.

sssdva

Čestitavši, državna tajnica zaželjela je dobitnicima uspješnu provedbu projekata na opću korist i zadovoljstvo polaznika obrazovanja, naših građana te na korist lokalnoga gospodarstva na putu smanjivanja stope nezaposlenosti te ujednačenijega razvoja naših županija.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gosp. Mile Živčić, naglasio je kako je u ovome programskom razdoblju za projekte iz područja obrazovanja s ugovorima iz ovoga Poziva ugovoreno više od jedne milijarde i 50 milijuna kuna.

Ravnatelj je izrazio zadovoljstvo interesom ustanova za obrazovanje odraslih budući da je riječ o Pozivu koji je usmjeren izravno na financiranje sudjelovanja odraslih polaznika u programima obrazovanja odraslih te će najveću korist, stjecanjem kvalifikacija ili prekvalifikacijama te stjecanjem viših razina znanja i vještina od stečenih, ostvariti upravo polaznici.

ssstri

Pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava, gosp. Luka Rajčić, napomenuo je kako su krajem prošle godine odlukom Vlade usvojene Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Paket mjera uključuje i obrazovanje nezaposlenih, s naglaskom na osobe iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, a sredstva će biti dostupna i obrazovnim institucijama s ciljem unaprjeđenja znanja i kompetencija nezaposlenih osoba, posebno nezaposlenih osoba s visokim obrazovanjem. Riječ je o komplementarnoj intervenciji ovom Pozivu koja će biti financirana sredstvima Europskoga socijalnog fonda, naglasio je pomoćnik ministra.

 

Na svečanosti su bili prisutni predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a domaćica cjelokupnoga događaja bila je državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak.

Popis projekata možete vidjeti ovdje.