Svečano obilježavanje 10 godina ESF-a u Hrvatskoj

ZAGREB – Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić otvorio je konferenciju Europskoga socijalnog fonda pod nazivom ESF – snaga razvoja – fond s ciljem promicanja zapošljivosti kroz razvoj ljudskih potencijala u svim područjima.

Naslovna-550x250

Pozdravljajući nazočne na sjednici Europskoga socijalnog fonda ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić im je zaželio dobrodošlicu i čestitao direktoru Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje gospodinu Jordiju Curellu Gotoru 60 godina Europskog socijalnog fonda u Europskoj uniji. Tom je prilikom naglasio kako Republika Hrvatska već deset godina sudjeluje u procesima namijenjenim unaprjeđenju ljudskih potencijala kroz sustavno sufinanciranje europskih fondova.

Započeli smo sad već davne 2006. godine, nastavio je ministar Pavić, uvođenjem Instrumenta za pretpristupnu pomoć, svima znane IPE, kad je mala grupa entuzijasta i vizionara na čelu s pokojnom gospođom Babić, tadašnjom državnom tajnicom u Ministarstvu rada od zemlje korisnice tehničke pomoći trećim zemljama kroz CARDS, PHARE i druge pojedinačne programe krenula u uspostavljanje sustava za upravljanje i korištenje europskih fondova. Od IV. Komponente IPE i prve akreditacije Operativne strukture koju je činilo 5 tijela u prosincu 2008. do prošle godine kada je 10 tijela akreditirano za OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. dug je i izazovan put na kojem smo se razvijali, rasli, unaprjeđivali.

Zahvalio je Delegaciji Europske unije u Zagrebu i kolegama iz Europske komisije na svesrdnoj pomoći te revizorskom tijelu, ARPA-i na konstruktivnoj i proaktivnoj suradnji, kao i Nacionalnom fondu te Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

ESF_4

Danas, u 2017. godini, istaknuo je ministar Pavić, Vlada Republike Hrvatske vidi ESF kao sjajnog pratitelja reformskih procesa, od tržišta rada do obrazovanja, ali i javne uprave uključujući sve njezine aspekte – od carine, vatrogasaca, Pravosudne akademije i pravosuđa, javne i državne uprave do informatizacije i digitalizacije.

Istaknuo je kako je ESF učinkovit instrument borbe protiv strukturnih problema nezaposlenosti i tržišta rada u širem smislu koji će pratiti i cjelovitu obrazovnu reformu te osigurati znanja i vještine 21. stoljeća od vrtića do doktorata, ali i cjeloživotno učenje.

ESF pomaže socijalnoj integraciji svih onih koji su u nepovoljnom položaju i potrebna im je dodatna pomoć i podrška, od osiguranja osobnih asistenata za osobe s invaliditetom do vođenja brige o mladima koji izlaze iz sustava socijalne skrbi, spajajući socijalne partnere, organizacije civilnog društva, socijalne poduzetnike.

ESF_1

U brojkama “težimo” 1,85 milijardi EUR, naveo je ministar, od toga je: • gotovo 616 milijuna EUR predviđeno je za financiranje projekata kojima se olakšava pristup zapošljavanju, jača mobilnost radne snage i potiče integracija mladih osoba na tržište rada. • gotovo 386 milijuna EUR predviđeno je za financiranje projekata kojima se doprinosi unapređenju kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga te promicanju društvenog poduzetništva. Gotovo 530 milijuna EUR predviđeno je za financiranje projekata kojima se poboljšava kvaliteta i učinkovitost obrazovanja te osigurava mogućnost pristupa cjeloživotnom učenju za sve dobne skupine • gotovo 226 milijuna EUR predviđeno je za financiranje projekata kojima se jačaju kapaciteti i učinkovitost javne uprave te razvoju civilnog društva.

Ministar Pavić osvrnuo se na projekt Ministarstva rada i mirovinskoga sustava „Zaželi“ koji upravo predstavlja samu esenciju ESF-a. Projekt će zaposliti čak 4000 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje će skrbiti o 12.000 korisnika kojima je potrebna pomoć i to je ujedno i najbrže provođen projekt obzirom da je poziv otvoren 30. lipnja ove godine, a već su dodijeljeni prvi ugovori.

U cilju ubrzanja procesa te smanjenja administrativnih prepreka i za prijavitelje na natječaje, i za korisnike projekata, ali i za samu javnu administraciju, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačko tijelo radi na pojednostavljenju procedura za provedbu Europskog socijalnog fonda s ciljem ubrzavanja provedbe natječaja, smanjenja administrativnih zahtjeva i kontrola u provedbi ugovora kako bi se veći naglasak i podrška stavila na uspješnu provedbu aktivnosti projekata i ostvarenje njihovih zadanih ciljeva.

ESF_5

Ministar je također istaknuo kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Koordinacijsko tijelo za europske strukturne i investicijske fondove u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava zajednički razvija informacijski sustav za upravljanje ESI fondovima u razdoblju 2014.-2020., a koji podražava elektroničku razmjenu informacija s prijaviteljima na ESI natječaje ali i korisnicima u samoj provedbi projekata. Na taj način omogućit će se jednostavnija, modernija i učinkovitija platforma za pripremu i provedbu projekata financiranih sredstvima ESI fondova što će rezultirati njihovim bržim i učinkovitijem korištenjem. Puštanje sustava u rad za Europski socijalni fond očekuje se početkom 2018. godine, najavio je ministar Pavić.

Zahvaljujući posebice svim djelatnicima i suradnicima iz Uprave za EU, svim kolegama iz posredničkih tijela, ali i Korisnicima za sav marljiv, strpljiv i uporan rad, ministar Pavić je zaključio svoj pozdravni govor riječima: „Zadaci koji su pred nama zahtijevaju našu punu posvećenost, koordiniranost i kooperativnost, u svrhu unaprjeđenja života naših sugrađana i podizanje kvalitete života i rada u Hrvatskoj“.

Uvodni govor na konferenciji “ESF – snaga razvoja”, održao je i Jordi Curell Gotor, direktor Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, koji je čestitao 10. obljetnicu Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj, naglasivši pri tom važnost zajedničkog djelovanja na razini Europske unije u razvoju socijalnih politika, te je u tom kontekstu spomenuo Europski stup socijalnih prava.

ESF_3

Državna tajnica Katarina Ivanković Knežević predstavila je deset godina djelovanja Europskog socijalnog fonda u Republici Hrvatskom, naglasivši pri tom da se sredstvima tog fonda financiraju različiti projekti iz područja obrazovanja, socijalne politike, kulture, turizma, zdravstva i civilnog društva.

Nakon uvodnih govora, održana je panel rasprava o budućnosti ESF-a u Republici Hrvatskoj na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.IMG_1094