Predstavljene nove prilike ESF+ u okviru konferencije Dani regionalnoga razvoja i EU fondova

U Opatiji se od 1. do 2. prosinca 2022. godine održava konferencija “Dani regionalnoga razvoja i EU fondova – Nove prilike u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, tijekom koje će sudionicima biti predstavljene nove prilike i mogućnosti financiranja iz EU fondova u okviru višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027.

Tijekom prvog dana događanja ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sudionicima je predstavio nove prilike u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) i Programa Učinkoviti ljudski potencijali u novom financijskom razdoblju 2021.-2027., uz naglasak da su ciljevi ESF+ povećanje zaposlenosti stanovništva od 20 do 64 godine sa sadašnjih 69 na 75 posto, ali i uključenost odraslih u cjeloživotno obrazovanje s 4 na 55 posto te smanjenje postotka osoba u riziku od siromaštva sa sadašnjih 21 na manje od 15 posto.

Želimo pokrenuti nova zapošljavanja, s naglaskom na mlade i ranjive skupine, stjecanje novih vještina putem cjeloživotnog obrazovanja, pojačati aktivnosti dječjih vrtića i škola, proširiti usluge zdravstvenih i socijalnih ustanova te pružiti jaču podršku starijima, istaknuo je ministar Piletić.

Drugog dana događanja kroz panel raspravu „ESF+ 2,27 milijardi eura za hrvatsko razvojno desetljeće“ predstavnici Upravljačkog tijela te ostalih tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESF+ za razdoblje 2021.-2027., zainteresiranim sudionicima dali su detaljniji uvid u mogućnosti financiranja iz novog Programa ULJP 2021-2027.

Panel raspravu otvorili su državni tajnik Ivan Vidiš i ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU (Upravljačko tijelo ESF+) Vicko Mardešić.