Potpisani ugovori za projekt „Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (open data)“

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva za projekt „Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (open data)“, )“ vrijednosti 6.798.000,00 kuna financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, napravljen je novi iskorak u dostupnosti javnih podataka javnosti za uporabu ili ponovno korištenje, besplatno i na jednostavan način.

DSC_9404

Ugovore su potpisali ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić, državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

DSC_9396

U okviru spomenutog projekta unaprijedit će se tehnološki, procesno i funkcionalno IT sustav za objavu otvorenih podataka tijela javne uprave u strojno čitljivom obliku te ojačati kapaciteti zaposlenika tijela državne i javne vlasti za pripremu, objavu i korištenje otvorenih podataka. Ovim projektom educirat će se 450 zaposlenika državne i javne uprave za korištenje sustava otvorenih podataka, razviti nova usluga te unaprijediti organizacija rada u šest tijela javne uprave za pripremu, objavu i korištenje otvorenih podataka.

Također, modernizirat će se postojeća platforma za portal otvorenih podataka te osnažiti lokalna i regionalna samouprava i državna tijela da se uključe u pružanje otvorenih podataka na osnovu kojih građani i poduzetnici mogu dalje razvijati ekonomiju otvorenih podataka.