Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Unaprjeđenje znanja, vještina i stručnih kompetencija državnih i javnih službenika za zastupanje nacionalnih interesa i usuglašavanje zakonodavnih prijedloga u tijelima EU“

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potpisan je jučer, 13. prosinca 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Unaprjeđenje znanja, vještina i stručnih kompetencija državnih i javnih službenika za zastupanje nacionalnih interesa i usuglašavanje zakonodavnih prijedloga u tijelima EU“. Ugovore su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

vanjskijed

Riječ je o projektu vrijednom oko 7,3 milijuna kuna kojim će se iz Europskog socijalnog fonda financirati obuka državnih službenika za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a koji obuhvaća brojne edukcije vezane uz ključne vještine upravljanja rada Vijećem, učenje stranih jezika u pogledu upravljanja EU poslovima i sl.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava intenzivno se priprema za predsjedanje EPSCO Vijećem. Do sada su održana četiri sastanka s predstavnicima resornih ministarstava iz Rumunjske i Finske koji uz Hrvatsku čine predsjedavajući TRIO. Cilj tih sastanak jest odrediti prioritete zajedničkog predsjedanja, a Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dalo je nacrt svojih prioriteta; rad s dugotrajno nezaposlenima; NEET skupinama, rad na up-skillingu i re-skilingu, kao i pitanje ulaganja novaca iz Europskog socijalnog fonda, prvenstveno jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz cjeloživotno obrazovanje. Treći prioritet ispred Ministarstva rada i mirovinskoga sustva za EPSCO vijeće bit će Europski stup socijalnih prava i njegova implementacija putem Europskog socijalnog fonda.

vanjskidva

Pozdravljajući završetak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe koje je među prioritetima imalo borbu protiv korupcije, ministar Pavić je spomenuo da je u okviru Europskog socijalnog fonda raspisan natječaj koji potiče suradnju organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti na prevenciji korupcije i sukoba interesa u provedbi javnih politika.