Online savjetovanje o izmjenama Akcijskog plana Strategije Europske unije za dunavsku regiju

Strategija EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) je makro-regionalna strategija koju je usvojila Europska komisija, koja pokriva 14 zemalja, a proteže se od Crne šume (Njemačka) do Crnog mora (Rumunjska-Bugarska-Moldavija-Ukrajina) i obuhvaća 115 milijuna stanovnika.

Kontekst i cilj konzultacije

Rumunjsko Predsjedništvo EUSDR-a i Dunavska strateška točka (DSP) pokrenuli su online savjetovanje kroz platforme EUSDR-a za bolje uključivanje predstavnika civilnog društva i javnosti u proces ažuriranja aktivnosti i projekata strateškog utjecaja za dunavsku regiju uključenih u Akcijski plan EUSDR-a iz prosinca 2010. godine.

U pripremi novog programskog razdoblja za koheziju poslije 2020., Strategija EU-a za dunavsku regiju revidira svoj Akcijski plan. Svi sudionici EUSDR-a, nacionalni koordinatori, prioritetni koordinatori i upravljačke skupine, dionici i stručnjaci iz naših zemalja i službe Europske komisije trenutno su uključeni u izradu svojih doprinosa za novi Akcijski plan Dunavske strategije.

Do kraja svibnja 2019. godine bit će dovršen prvi nacrt prijedloga novog Akcijskog plana. U lipnju 2019. na 8. godišnjem forumu EUSDR-a u Bukureštu, rumunjsko predsjedanje Strategijom osigurat će prostor za konzultacije i ponuditi mjesto za širu razmjenu s dionicima i civilnim društvom. Na temelju niza konsolidiranih doprinosa svih sudionika Strategije, Europska komisija će upotrijebiti konsolidirani prijedlog za izradu nacrta novog akcijskog plana koji će u budućnosti biti odobren od strane ministara dunavske regije u listopadu 2019. godine.

Budući da je stvaranje Strategije proces odozdo prema gore, civilno društvo dunavske makroregije ima priliku donijeti svoje prijedloge za novi Akcijski plan. Stoga, svatko tko želi sudjelovati u procesu revizije, pozvan je da pošalje svoje ideje o novim strateškim projektima i akcijama koje će biti vrijedan doprinos Strategiji.

Ciljna skupina javnog savjetovanja

Ciljana skupina ovog savjetovanja su zainteresirani pojedinci i organizacije / predstavnici civilnog društva.

Vaš doprinos će biti najkorisniji u izradi ažuriranog Akcijskog plana makroregionalne strategije EU-a koji se bavi glavnim prioritetima dunavske regije.

Slobodno dodajte i druge relevantne teme ili predložite poboljšane pristupe.

Upitnik se može ispuniti do 20. svibnja 2019. godine.

Molimo unesite svoju e-mail adresu kako bi Vam mogli poslati poziv na javnu raspravu koja će se održati 27. lipnja 2019. godine u Bukureštu te Vas obavijestiti o rezultatima konzultacije.

 

Puno hvala na doprinosima!

U javnom savjetovanju možete sudjelovati klikom na poveznicu:

https://www.danube-region.eu/communication/news/616664-eusdr-revision-of-the-action-plan-online-consultation