Održana Konferencija „Zaposli se u Hrvatskoj“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Jutarnjeg lista, u zagrebačkom Hotelu Esplanade je održana konferencija „Zaposli se u Hrvatskoj“ na kojoj su, kroz dvije panel rasprave, predstavljene ključne informacije o mogućnostima zapošljavanja uz pomoć mjera aktivne politike zapošljavanja i programa sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

Na konferenciji su uz ministra rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marka Pavića sudjelovali i državna tajnica Majda Burić, glavni savjetnik ministra Miroslav Smetiško, savjetnica predsjednice RH Renata Margaretić Urlić, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić, voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, savjetnik predsjednika Vlade Karlo Ressler, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, glavni direktor HUP-a Davor Majetić, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, Damir Sabol, vlasnik tvrtki Microblink i PhotoMath te zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru.

Glavni savjetnik ministra Miroslav Smetiško održao je prezentaciju o rezultatima kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“ koja je započela prošle godine, a nastavlja se i ove, predstavivši cjelokupan prikaz kampanje i učinke na tržište rada. U prvoj panel raspravi „Kako se zaposliti u Hrvatskoj“ mišljenja su uz ministra Pavića razmijenili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, i zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić.

O tome „Kako članstvo u EU pomaže u poticanju zapošljavanja i promociji poduzetništva“, u drugom dijelu panel rasprave, razgovarali su ministar Pavić, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Karlo Ressler, voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević te poduzetnik Damir Sobol vlasnik Microblinka i Photomatha.

Ministar Pavić tom je prigodom naglasio kako je do sada izdvojeno 4,5 milijardi kuna za programe zapošljavanja, što je dvostruko više nego ranije, upravo zahvaljujući Europskom socijalnom fondu – iz kojeg nam je na raspolaganju 14 milijardi kuna, od kojih znatan dio ide upravo u zapošljavanje. „Od dvije milijarde kuna koje ćemo ove godine uložiti u zapošljavanje, milijarda i pol je za mjere aktivne politike zapošljavanja koje se većinom financiraju iz ESF-a“, kazao je ministar i dodao da je dodatnih pola milijardi kuna iz ESF-a osigurano za specijalizirane programe zapošljavanja žena, mladih, osoba s invaliditetom.

Ministar Pavić posebno je istaknuo važnost fondova Europske unije i njihovog značaja u razvoju hrvatskog društva. Naglasio je da su mnoge potpore za zapošljavanje, posebice mjera samozapošljavanja doprinos razvoju poduzetništva u Republici Hrvatskoj te nadodao da se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva dodjeljuju stipendije za naukovanje i obrtnička zanimanja, a za koje će se sredstva iduće godine udvostručiti kako bi mlade potaknuli da se bave deficitarnim zanimanjima.

Istaknuo je da je glavna poluga za ostanak mladih ljudi ekonomska politika povećanja plaća, kazavši da je u posljednje dvije godine prosječna plaća porasla za 710 kn, a minimalna plaća je podignuta za 588 kuna te da se ide u smjeru da se povećaju plaće.

Ministar je najavio i transformaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će se ubuduće baviti ne samo nezaposlenima, već i zaposlenima te da su u pripremi mjere koje će cjeloživotnim obrazovanjem, omogućiti poslodavcima povećanje produktivnosti. U sljedećoj višegodišnjoj financijskoj perspektivi, najavio je ministar, planira se uložiti oko 2 mlrd kn u mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja tzv. upskillinga i reskillinga. Te će teme, apostrofirao je ministar biti jedan od glavnih prioriteta predsjedanja Hrvatske EPSCO vijećem, u okviru kojeg će se, među ostalim, održati nekoliko konferencija- jedna u veljači u Dubrovniku, koja će se baviti Europskim socijalnim fondom i načinom na koji ESF može doprinijeti implementaciji Europskog stupa socijalnih prava, te druga u svibnju u Splitu – koja će se baviti reskillingom i upskillingom te će se zaključci s te konferencije objaviti na EPSCO vijeću u lipnju iduće godine.

Ističući maksimalnu aktivaciju domaće radne snage kao jedan od prioriteta Vlade, ministar se osvrnuo i na rezultate kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“, „Dane poslova u turizmu“ kao i na najuspješniji projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda „Zaželi“.

Nadalje, najavio je brojne druge projekte poput osnivanja učilišta za ESI fondove, pod Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, u okviru kojeg će se jačati struktura upravljanja ESF-om i drugim fondovima, zatim 100 milijuna kuna vrijedan projekt za popularizaciju znanosti, te 100 milijuna kuna za financijsku pismenost.

„Gdje vidimo da su problemi, tamo će Europski socijalni fond intervenirati“, zaključio je ministar.

Konferencija „Zaposli se u Hrvatskoj“ završena je svečanom dodjelom 58 ugovora za projekte u okviru Poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ vrijednih više od 46,8 milijuna kuna.