Dodijeljeno 71 milijuna kuna korisnicima 55 ugovora za projekte u sklopu Poziva “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-faza III”

ZAGREB – Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručili 55 ugovora vrijednih više od 71 milijun kuna za projekte u sklopu Poziva “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III”. Uz ministra Pavića na dodjeli ugovora sudjelovala je i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević.

ledijed

Riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje u cilju prevladavanja regionalnih i lokalnih različitosti te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tržišta rada.

U pozdravnom govoru ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem prijava na projekt koji obuhvaća dvije komponente, jačanje lokalnih partnerstva za zapošljavanje i inovativne programe zapošljavanja koji su u okviru poziva mogle prijavljivati udruge i obrazovne institucije.

DSC_8490 (2)

„Lokalna partnerstva za zapošljavanje imaju budućnost i mogu napraviti puno za integraciju mladih i svih ostalih ciljnih skupina u njihovoj integraciji na tržištu rada. Danas potpisujemo 55 ugovora vrijedna oko 71 milijun kuna“, kazao je ministar i najavio povećanje alokacije.

ledidva

Govoreći o mjerama koje Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi potaknula zapošljavanje, ministar je istaknuo da je ove godine izdvojeno 2,5 milijardi kuna za programe zapošljavanja od kojih je 1,6 milijardi kuna osigurano za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja, a ostalih oko 900 milijuna kuna za provedbu specijaliziranih programa za poticanje zapošljavanja poput programa „Zaželi“ i programa za produljeni rad vrtića.

„Projektima poput ovoga maksimalno aktiviramo domaću radnu snagu, posebno dugotrajno nezaposlene osobe kojima je potrebno pristupiti individualizirano“, kazao je ministar.

Ministar Pavić podsjetio je na pozitivne trendove na tržištu rada, pad nezaposlenih i rast zaposlenih, te izrazio nadu da će suradnja u lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, uz novu paradigmu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i kampanju „Zaposli se u Hrvatskoj“ doprinijeti aktivaciji nezaposlenih i njihovoj integraciji na tržištu rada u Hrvatskoj.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević osvrnula se na povijest programa za poticanje lokalnih inicijativa za zapošljavanje te je istaknula da lokalna partnerstva mogu reagirati na promjene koje se očekuju na izazovnom tržištu rada.

Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja program je koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

leditri

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je 10. ožujka 2017. godine poziv na za dostavu projektnih prijedloga „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava po ovom pozivu iznosio je 73.440.000,00 HRK, a poziv je bio otvoren od 10. ožujka do 17. srpnja 2017. godine. Najmanji iznos traženih bespovratnih sredstava po projektnom prijedlogu mogao je iznositi 400 tisuća HRK, a najviši dva milijuna HRK.