Iz Europskoga socijalnog fonda osigurano više od 232 milijuna kuna za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

IMG_9469

U Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju održana je 18. siječnja 2019. godine svečanost potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta pod nazivom „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ iz Europskoga socijalnog fonda.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 232.848.999,94 kn čiji je nositelj Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Cilj projekta je razvoj inovativnih i fleksibilnih sektorskih i strukovnih kurikuluma temeljenih na potrebama tržišta rada uz jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za uvođenje i provedbu kurikuluma te razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koje je privlačno, inovativno, relevantno i povezano s tržištem rada.

Projekt predstavlja temelj za modernizaciju strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj uz razvoj novih strukovnih kurikuluma s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada te uz izrađene standarde zanimanja i standarde kvalifikacija sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira. Pristup sektorskih kurikuluma koje će razviti Agencija dovest će do racionalizacije broja kurikuluma, omogućit će učenicima lakše uključivanje na tržište rada, bolju horizontalnu prohodnost, profesionalni razvoj, ali i nastavak obrazovanja. Uz to, razvit će se i model kurikuluma ustanove za strukovno obrazovanje.

Ministrica znanosti i obrazovanja istaknula je kako je projekt rezultat partnerskoga rada Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i sektorskih nadležnih komora. Naglasila je važnost provedbe ovoga projekta u trenutku kada se u strukovno obrazovanje planira i ulaganje u sklopu 25 centara kompetentnosti diljem Republike Hrvatske, koji će u sljedećem razdoblju imati priliku iskoristiti milijardu kuna te na taj način pridonijeti pokretanju reformskih procesa u cjelini.

Ravnatelj Agencije naglasio je kako je cilj projekta modernizacija i inovativnost, ne samo u smislu poučavanja, već se novom organizacijom nastave teži modelu u kojem se brišu granice između učionica teorijske nastave i praktikuma, a Agencija će školama na tom putu biti potpora.

Na svečanosti su bili prisutni predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, predstavnici sektorskih komora te djelatnici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Dodatne informacije o potpisanom ugovoru možete pronaći OVDJE.