Hrvatski projekt e-Škole dobitnik nagrade REGIOSTARS

Ovogodišnja nagrada REGIOSTARS, natjecanje za izbor najboljih projekata koje financira EU, dodijeljena je projektu Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu. Projekt vrijedan više od 306 milijuna kuna, od čega EU financira 85%, odnosno više od 193 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR) i više od 67 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda (ESF). Nacionalno sufinanciranje osigurano je u iznosu od 46 milijuna kuna.

Zahvaljujući projektu povećana je motivacija učenika i učitelja za korištenje IKT-om, a uloga učitelja više se preusmjerila na ulogu moderatora te su učenici sada aktivnije uključeni u nastavu.

U projektnim aktivnostima koje su započele u ožujku 2015. godine sudjelovala je 151 osnovna i srednja škola, 151 ravnatelj, više od 7.000 nastavnika (više od 1.300 nastavnika prirodoslovnih predmeta i matematike) i više od 23.000 učenika. Škole su opremljene potrebnom infrastrukturom i IKT opremom, što je ujedno i temeljni preduvjet za razvoj sustava digitalno zrelih škola. U sklopu projekta održano je više od 1.900 radionica, e-tečajeva i webinara s ciljem podizanja razine digitalnih kompetencija nastavnika, ravnatelja, stručnih suradnika i administrativnog osoblja te osiguravanja svrhovitog korištenja IKT opreme u nastavi i poslovnim procesima škola. Do kraja provedbe projekta, do kolovoza 2018. godine, izrađeno je 16 digitalnih obrazovnih sadržaja s više od 100 modula, 240 scenarija poučavanja i 72 e-lektire.

Podizanjem digitalne zrelosti škola cilj je pridonijeti digitalnoj transformaciji u sustavu obrazovanja te osnažiti učenike za život i rad u 21. stoljeću, a dodijeljena nagrada veliko je priznanje CARNET-u za uspješnu informatizaciju nastavnih i poslovnih procesa kao dugoročne strateške vizije obrazovanja u Republici Hrvatskoj. U pilot projektu obuhvaćeno je deset posto osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a u drugu fazu projekta „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)“, vrijednu više od 1,3 milijarde kuna, započetu u kolovozu ove godine, bit će uključene sve javne osnovne i srednje škole.

Europska komisija svake godine dodjeljuje nagrade projektima koje financira EU, a koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja kako bi se njima inspiriralo druge regije i voditelje projekata diljem Europe. Nagrade se dodjeljuju u pet tematskih kategorija (pametni rast, održivi rast, uključivi rast, urbani razvoj i tema godine), a 2020. godine teme su usredotočene na pet područja ključnih za budućnost regionalne politike EU-a:

  • Industrijske tranzicije za pametnu Europu;
  • Kružno gospodarstvo za zelenu Europu;
  • Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu;
  • Građanski angažman za kohezivne europske gradove;
  • Jačanje uloge mladih za razvoj prekogranične suradnje – 30 godina Interrega.

Kratki film o projektu možete pogledati na poveznici.