“Dani poslova u turizmu” u Zagrebu okupili više od 80 poslodavaca i 5.000 nezaposlenih

13“Dani poslova u turizmu”,  zajednički projekt Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, u petak su u Zagrebu okupili više od 80 poslodavaca iz turističkog sektora te više od 5000 nezaposlenih, zainteresiranih za radom u turističkom sektoru.

Cilj ove manifestacije, održane treću godinu zaredom, je omogućiti povezivanje poslodavaca i nezaposlenih koji, na jednom mjestu kroz izravnu komunikaciju, mogu dobiti sve informacije o mogućnostima za zapošljavanje.

Odaziv na ovu akciju odličnim je ocijenio ministar rada i mirovinskoga sustava, mr. sc. Marko Pavić, istaknuvši kako se naglasak želi staviti na aktivaciju domaće radne snage, kako je i umirovljenicima, kroz reformu mirovinskog sustava, omogućeno da rade na pola radnog vremena te kako su uvoz radne snage i kvote krajnja opcija.

Naglasio je da su ove godine dodatno osvježene mjere aktivne politike zapošljavanja te da je za zapošljavanje na raspolaganju dvije milijarde kuna, od čega 1,5 milijardi kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a pola milijarde kuna za specijalizirane programe koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je Hrvatska prošle godine imala 6 posto više turističkih dolazaka i 4 posto više noćenja nego godinu prije, kako se turistički prihod u 2018. godini procjenjuje na 12 milijardi eura, što je najveći prihod ikad te podsjetio da problem nedostatka radne snage u turizmu postoji godinama. Naglasio je da su aktivnosti usmjerene na mogućnost kvalitetnog zapošljavanja kroz promociju, kroz centre kompetentnosti i kroz sva druga sredstva, uključujući i porast stipendiranja pa u području turizma trenutno imamo 380 stipendista.

10Uoči “Dana poslova u turizmu”, Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo je anketu među nezaposlenima o spremnosti za rad u turističkoj sezoni, koja je pokazala da je više od 20 tisuća nezaposlenih zainteresirano za rad u turizmu.

Po riječima ravnatelja HZZ-a Ante Lončara, najdeficitarnija zanimanja u Hrvatskoj su konobar, kuhar, spremačica i pomoćno kuhinjsko osoblje, a taj dio djelatnosti prošle je godine „povukao“ 20-ak tisuća osoba sa Zavoda.

U mjerama stalnog sezonca lani je bilo 3.500 osoba, a trenutno ih je tisuću manje, dok je po mjerama obrazovanja radnika do sada pozvano 2.500 ljudi.

Broj od trenutno 158 tisuća nezaposlenih, trebao bi se u budućnosti smanjivati uz projicirani rast BDP-a od 2,8 posto te nastavak investicija.

Nakon Osijeka i Zagreba, „Dani poslova u turizmu“ održat će se 01. veljače 2019. u Športskom centru Gripe u Splitu.

POGLEDAJTE KAKO JE BILO U ZAGREBU: