Dodijeljeni ugovori vrijedni više od 30,7 milijuna kuna za projekte izvaninstitucijskih socijalnih usluga

Potpisnici ugovora u okviru Poziva “Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije”

Državni tajnici  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa i Dragan Jelić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar 18. listopada 2021. godine svečano su uručili 10 ugovora u vrijednosti više od 30,7 milijuna kuna za projekte u okviru Poziva „Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

Provođenjem aktivnosti u sklopu financiranih projekata pružit će se, između ostaloga, podrška procesu deinstitucionalizacije razvojem i unaprjeđenjem kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelje s djetetom do godine dana života djeteta u riziku od socijalne isključenosti, odrasle osobe s invaliditetom, starije osobe, beskućnike, žrtve obiteljskog nasilja, članove obitelji ili udomiteljskih obitelji i dr.

„U idućem programskom razdoblju očekujemo daljnje financiranje projekata usmjerenih u istom smjeru, koji će zajedno s povećanim izdvajanjima iz državnog proračuna u sustav socijalne skrbi, značajno doprinijeti solidarnijoj Hrvatskoj. To je naša zadaća i odgovornost“, naglasila je prilikom obraćanja državna tajnica Pletikosa.

Dio aktivnosti poziva „Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije“, ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna, provodit će samostalno ili u partnerstvu centri za socijalnu skrb, ali i ostali pružatelji socijalnih usluga. Aktivnosti će doprinijeti razvoju i unaprjeđenju kvalitete pružanja izvaninstitucijskih socijalnih usluga te jačanju kapaciteta stručnjaka.

Do sada je na razini Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. ugovoreno više od 1,4 milijardi kuna za dio usmjeren na poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama, uključujući podršku procesu deinstitucionalizacije, od kojih je više od 1.2 milijarde kuna dodijeljenih EU sredstava.

Potpisnici i vrijednosti dodijeljenih ugovora:

1. Centar za socijalnu skrb Šibenik  – projekt „Proces deinstitucionalizacije na području nadležnosti CZSS Šibenik“ – vrijednost projekta 2.352.000,00 HRK
2. Centar za socijalnu skrb Split – projekt „OBITELJ U CENTRU – unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Obiteljskog centra Split“ – vrijednost projekta 2.984.388,51 HRK
3. Centar za socijalu skrb Zadar – projekt „Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ – vrijednost projekta 2.571.408,00 HRK
4. Centar za socijalnu skrb Čakovec – projekt „ZAJEDNO ZA OBITELJ!“ – vrijednost projekta 2.487.086,73 HRK
5. Centar za socijalnu skrb Karlovac –  projekt „Obitelj u Centru“ – vrijednost projekta 1.880.654,19 HRK
6. Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod – projekt „SURADNJA ZA OBITELJ I.“ – vrijednost projekta 1.550.643,95 HRK
7. Centar za socijalnu skrb Vukovar – projekt „ISPLETIMO MREŽU!“ – vrijednost projekta 1.125.600,00 HRK
8. Centar za socijalnu skrb Osijek – projekt „Učimo nenasilna ponašanja“ – vrijednost projekta 2.428.179,04 HRK
9. Centar za inkluziju i podršku u zajednici – projekt „Razvoj, širenje i unapređenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici“ – vrijednost projekta 7.992.664,68 HRK
10. Centar za rehabilitaciju Zagreb – projekt „Ispod istog neba“ – vrijednost projekta 5.359.200,00 HRK