Dodijeljeni prvi ugovori projekta “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.”

ZAGREB – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga ustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar dodijelili su u četvrtak, 18. lipnja 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, dio od 106 novih ugovora vrijednih više od 192 milijuna kuna za drugu fazu poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u okviru kojega će se zaposliti 2.117 žena koje će brinuti o gotovo 13 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je program rezultat zajedničkog djelovanja Vlade, općina i  gradova, područnih službi za zapošljavanje, centara za socijalnu skrb, organizacija civilnog društva i drugih subjekata koji djeluju na lokalnoj razini, te naglasio kako je to samo jedan u nizu pokazatelja i potvrda dobrih rezultata koje daje zajedničko djelovanje.

Ministar Aladrović je istaknuo kako je druga faza projekta iz Europskog socijalnog fonda vrijedna 550 milijuna kuna i naglasio kako je cilj osigurati nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju, aktivnosti koje su se pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama.

Ovim Pozivom se iz sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ financiraju projekti koji se provode na području čitave Hrvatske, pri čemu je naglasak stavljen na teško dostupna, ruralna područja i otoke.

Predviđeno trajanje poziva „Zaželi – faza II“ je 18 mjeseci kojim se omogućuje pripadnicima ciljanih skupina pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, u svrhu potpore i podrške starijim osobama u nepovoljnom položaju kroz programe zapošljavanja u lokalnoj zajednici, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Do sada su u okviru  prve faze Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ donesene 32 odluke o financiranju za 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna kojima je zaposleno 6.000 žena koje brinu za 30.000 krajnjih korisnika.

Program se financira iz Europskog socijalnog fonda u Okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. na području čitave Hrvatske.