U Šibeniku održani „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“

ŠIBENIK – U petak, 5. listopada 2018. godine, u Šibeniku je održana konferencija „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ koja je okupila više od 700 sudionika, uključujući predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predstavnike tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova, predstavnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te druge važne dionike u sustavu.

Na konferenciji su razmijenjena iskustva u provedbi EU fondova i predstavljene aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.

U sklopu konferencije je, između ostaloga, održana ministarska panel rasprava „EU fondovi – prilike i mogućnosti za brži razvoj“, na kojoj su, uz ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića, sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.

Dani-regionalnog-razvoja-i-fondova-EU_2-550x250

Ministar Pavić na panelu je govorio o važnosti Europskog socijalnog fonda, istaknuvši pritom da on „vraća osmijeh na lice ljudima“ jer se tiče zapošljavanja, socijalne inkluzije, obrazovanja i dobrog upravljanja.

Istaknuo je da je Europski socijalni fond prepoznatljiv po programu zapošljavanja žena „Zaželi“ te da se u okviru toga fonda osiguravaju velika sredstva za mnoge resore, poput primjerice, STEM stipendija koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

DaniRR

Govoreći o ugovaranju projekata ministar je kazao da će do kraja mjeseca biti ugovoreno još mjera aktivne politike zapošljavanja čime će se doseći 50% alokacije, oko 7 milijardi kuna, a da je cilj do 2020. ugovoriti još 5 milijardi kuna.

Ministar je spomenuo da ga veseli ubrzavanje ugovaranja natječaja istaknuvši pritom primjere dobre prakse, projekt za socijalno uključivanje marginaliziranih skupina kroz sport koji provodi Središnji državni ured za šport koji je ugovoren u četiri mjeseca, projekt „Vrtići za skladniji život“ i projekt „Zaželi“ koji su također ugovoreni u kratkom roku, odnosno pet mjeseci. Osvrnuo se i na posjet povjerenice Thyssen koja je pohvalila smjer povlačenja sredstva iz EU fondova i pojednostavljivanje procedura.

„Cilj nam je sljedeće godine sve projekte ugovarati unutar četiri mjeseca“, naglasio je ministar.

3

U sklopu Konferencije održan je Sajam na kojemu su tijela u sustavu upravljanja i kontrole predstavljala mogućnosti financiranja u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a na kojemu je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. predstavilo aktualne mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda. Također, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ureda za udruge te Udruge “ŽENA” – Drniš.

promo1