Predstavljena ex-ante procjena za financijske instrumente u području zapošljavanja i socijalnog poduzetništva u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

ZAGREB – 18. lipnja 2018. godine u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava predstavljen je dokument „Ex ante procjena, Financijski instrumenti, Zapošljavanje i društveno poduzetništvo“ izrađen u suradnji s konzultantskom tvrtkom Kineo d.o.o.

Ex-ante procjena za financijske instrumente u području zapošljavanja i socijalnog poduzetništva u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” provedena je u razdoblju od travnja do lipnja 2018. godine s ciljem utvrđivanja tržišnih problema i tržišnih nedostataka u relevantnim područjima koja su bila predmet analize i istraživanja.

IMG_3700 (3)

Shodno utvrđenim tržišnim problemima i tržišnim nedostacima u području financiranja viših stupnjeva obrazovanja i cjeloživotnog obrazovanja, zapošljavanja osoba s nedovoljnim radnim iskustvom, financijske isključenost skupina u nepovoljnom položaju, financiranja socijalne infrastrukture te projekata i subjekata društvenog poduzetništva predloženi su sljedeći financijski instrumenti odnosno financijski proizvodi: krediti za financiranje visokoškolskog i cjeloživotnog obrazovanja, krediti za financiranje zapošljavanja osoba sa nedovoljnim radnim iskustvom, krediti za ublažavanje financijske isključenosti, krediti za financiranje socijalne infrastrukture i projekata društvenog poduzetništva te fond rizičnog kapitala za financiranje socijalne infrastrukture i projekata društvenog poduzetništva.

IMG_3702 (3)

Na kraju izlaganja naglašeno je da će se značaj financijskih instrumenta u budućnosti još više povećavati jer korištenje istih oslobađa značajan kapital i pokreće investicijski val te značajno pomaže u apsorpciji sredstava.