U okviru Europskog socijalnog fonda predstavljene nove Mjere aktivne politike zapošljavanja

BJELOVAR – Ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić sa suradnicima je, na poziv Gradskog vijeća grada Bjelovara, u velikoj vijećnici održao prvu prezentaciju novih Mjera aktivne politike zapošljavanja.

IMG-20180111-WA0001-550x250

Predstavljajući paket mjera ministar Pavić istaknuo je kako je u 2017. godini pokrenut projekt „Od mjere do karijere“ u kojem je početnih 40-ak mjera revidirano i tako je napravljeno prepoznatljivih devet. Pristupilo se novom načinu zapošljavanja, što je donijelo povećanu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Za taj paket mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj je godini osigurano 1,6 milijardi kuna, od čega 900 milijuna iz Europskog socijalnog fonda. U redefiniranje mjera bile su uključene sve komore, mladi, a i sindikati.

Kako bismo osigurali ostanak mladih u Republici Hrvatskoj, povećat ćemo zaposlenost, ali i povisiti cijenu rada, rekao je ministar.

Najuspješnije mjera je samozapošljavanje, što vidimo po tome jer 80% korisnika koji osnuju svoje poduzeće uspješno posluju prvih godinu dana. Takvih je u prošloj godini u Bjelovaru osnovano gotovo 100. Sada smo povećali potporu s 35 na 55 tisuća kuna, ali i omogućili udruživanja. Dvije osobe koje zajedno otvore, na primjer, obrt, mogu dobiti 110 tisuća kuna, a njih pet u zadruzi i 270 tisuća kuna. Drugi važan iskorak je osnaživanje pripravništva, također mjera važna za mlade. Odnosi se na dva segmenta: privatni, tj. realni, i javni. U privatnome sektoru država će sufinancirati 50% plaće s doprinosima, a u javnom 100% pripravničke plaće. Unutar potpora izgrađen je i program za one starije od 30 godina, kako bi mogli steći odgovarajuće radno iskustvo.

Pored Mjera aktivne politike zapošljavanja, ministar je istaknuo i „Zaželi – program zapošljavanja žena“, u sklopu kojega je Bjelovaru osigurano 10 milijuna kuna. Ministar je najavio i sličan program za zapošljavanje dodatnog osoblja u vrtićima.

Na kraju je zaključio kako je iz Europskog socijalnog fonda dostupno više od 10 milijardi kuna, koje će se usmjeriti na obrazovanje, zapošljavanje, kulturu i ostale projekte kojima će se razvijati pojedinci te rasti gospodarstvo.

IMG-20180111-WA0012-e1515683706343

U nastavku prezentacije državna tajnica Katarina Ivanković Knežević predstavila je Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2020. godine naglasivši kako su one nacionalni strateški dokument za trogodišnje razdoblje koji definira okvir, ulogu i nadležnost tijela u provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja.

Također, smjernice su podloga za korištenje sredstava iz EU fondova, posebice iz Europskog socijalnog fonda.

U odnosu na prethodne Smjernice za razdoblje od 2015. do 2017., istaknula je da ovaj dokument donosi puno jasniji prikaz predviđenih intervencija i mjera te su mjere usklađene s trenutnim potrebama na tržištu rada.

Tri su osnovna cilja Smjernica i to povećanje stope zaposlenosti, usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada i jačanje aktivnosti informiranja sudionika na tržištu rada.

Hrvatski zavod za zapošljavanje će u 2018. godini provoditi 9 intervencija te uvodi dvije nove mjere:

  • potpore za zapošljavanje
  • potpore za usavršavanje
  • potpore za samozapošljavanje
  • obrazovanje nezaposlenih
  • osposobljavanje na radnom mjestu
  • stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa
  • javni radovi
  • stalni sezonac
  • potpore za očuvanje radnih mjesta
  • potpore za pripravništvo
  • osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (30+)

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.