U Šibeniku održana konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“

ŠIBENIK – Od 5. – 7. listopada 2017. godine u Šibeniku je, s ciljem informiranja opće javnosti, potencijalnih korisnika i korisnika o mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata uz pomoć sredstava EU fondova u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, održana konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“. U ime suorganizatora Ministarstva rada i mirovinskoga sustava uz ministra Marka Pavića, na konferenciji su sudjelovali i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević te pomoćnik ministra Luka Rajčić.

Šibenik_6_10_2017_2-550x250

U svom govoru ministar Pavić, predstavio je, rezultate i mogućnosti korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda koji je namijenjen promicanju zapošljivosti kroz razvoj ljudskih potencijala u različitim područjima rada.  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je središnje tijelo za upravljanje fondom u Hrvatskoj, a na  raspolaganju imamo 1,85 mlrd. eura kazao je.

Govoreći o Europskom socijalnom fondu u brojkama naglasio je da prvi dio pokriva 616 mil. eura, predviđenih za financiranje projekata kojim se povećava zapošljivost, pospješuje mobilnost radne snage i integracija mladih osoba na tržište rada, drugi dio usmjeren je na unaprjeđenje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga i promicanje društvenog poduzetništva, u vrijednosti 386 mil. eura, zatim projekti kojima je cilj poboljšanje kvalitete obrazovanja i pružanja cjeloživotnog obrazovanja u vrijednosti od 530 mil. kuna te 226 mil. kuna za jačanje kapaciteta javne uprave i razvoj civilnog društva.

Državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, tijekom svoje prezentacije podsjetila je da je dosad objavljeno šesnaest otvorenih i ograničenih Poziva na dostavu projektnih prijedloga u područjima: „Visoka zapošljivost i mobilnost radne snage“, „Socijalna uključenost“, „Obrazovanje i cjeloživotno učenje“ i „Dobro upravljanje“.

sibenik-kik-e1507287025480

U okviru Konferencije Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava održalo je panel raspravu pod nazivom „Kako ESF može doprinijeti povećanju zaposlenosti?“ na kojoj se raspravljalo o mogućnostima ulaganja u obrazovanje kadrova i promociju turističko-ugostiteljskih zanimanja, poboljšanju zdravstvene zaštite te stručnom usavršavanje liječnika opće/obiteljske medicine, potpori skupinama u nepovoljnom položaju u pristupu zapošljavanju, kao i na razvoj socijalnih usluga u zajednici koje doprinose socijalnom uključivanju i općoj zapošljivosti. Također, naglašena je važnost korištenja pojednostavljenih mogućnosti financiranja koje su na raspolaganju državama članicama temeljem EU regulative.

Na panelu su sudjelovali državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Luka Rajčić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić te predstavnice Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Anastazija Magaš Mesić, Mirna Štajduhar i Iva Rašić.

panel