Završen ciklus Informativnih radionica „Zaželi– Program zapošljavanja žena“

DSC_0404

ZAGREB – U okviru promocije Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Zaželi – Program zapošljavanja žena” od 10. – 21. srpnja 2017. godine Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava održalo je dvotjedni ciklus Informativnih radionica. 8 radionica održano je na području Dalmacije u gradovima Metković, Imotski, Splitu, Sinju, Kninu, Šibeniku, Zadru i Gospiću. Na području Slavonije radionice su održane u Novskoj, Požegi, Slavonskom brodu, Županji, Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Belom Manastiru, Virovitici te Bjelovaru.

IMG_0111

Cilj Informativnih radionica je predstavljanje programa zapošljavanja žena  i pružanje potencijalnim prijaviteljima potrebne informacije za izradu kvalitetnih projektnih prijava, sa svrhom povećanja zaposlenosti nezaposlenih žena prije svega u ruralnim krajevima.

IMG_0070

Informativne radionice posjetio je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić zajedno s državnom tajnicom Katarinom Ivanković Knežević, državnom tajnicom Majdom Burić i ostalim suradnicima. Ministar Pavić naglasio je važnost programa „Zaželi“ jer povezuje tržište rada i socijalno osjetljive skupine te pozvao jedinice lokalne i područne samouprave i udruge da se u što većem broju prijave na natječaj.

DSC_0285

Ministar Pavić istaknuo je kako se putem programa „Zaželi“ planira zaposliti preko 3.000 žena na poslovima skrbi za starije i potrebite osobe na području cijele Hrvatske čime će biti obuhvaćeno 12.000 korisnika u trajanju od 30 mjeseci. Vrijednost programa je preko 400 milijuna kuna što ga čini najvećim projektom u Hrvatskoj financiranim putem Europskog socijalnog fonda.

IMG_0148

Ciljane skupine programa su nezaposlene žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice, s posebnim naglaskom na ruralna područja gdje je stopa nezaposlenosti žena veća od hrvatskog prosjeka. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb dok ostali partneri mogu biti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe vjerskih organizacija i udruge.

DSC_0445

Podsjećamo, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni (trajni) poziv na dostavu projektnih prijedloga koji se provodi u sklopu programa „Zaželi“ a financiran je putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

IMG_0090