10 milijuna kuna dodijeljeno za 18 projekata razvoja društvenog poduzetništva financiranih iz Europskog socijalnog fonda

ZAGREB – U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u srijedu, 18. svibnja 2017. godine, održana je svečana dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima u okviru Poziva za dostavu projektnih prijedloga “Poticanje društvenog poduzetništva“ financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost 18 ugovorenih projekata, s ciljem promicanja društvenog poduzetništva te poticanja i osiguranja kapaciteta postojećih i budućih društvenih poduzetnika, iznosi 10.374.993,15 kuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrijednost Poziva, čija je svrha potaknuti razvoj poslovanja postojećih i novih društvenih poduzeća te povećati vidljivost društvenog poduzetništva putem informiranja javnosti i umrežavanja dionika, inicijalno je iznosila 8 milijuna kuna. Obzirom na velik broj pristiglih kvalitetnih projektnih prijava Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava povećalo je financijsku omotnicu predmetnog Poziva za gotovo 2,5 milijuna kuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugovore o bespovratnim sredstvima korisnicima su uručili ministar rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić, mag.oec. U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava potpisivanju su nazočili državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, državni tajnik Marko Pavić i pomoćnik ministra Luka Rajčić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministar Ćorić u svom obraćanju istaknuo je kako je u izradi ovog Poziva ideja bila ispitati potencijale za snažnije poticanje društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, utvrditi potrebe poduzetnika što će poslužiti kao podloga za kreiranje budućih poziva usmjerenih na razvoj društvenog poduzetništva, kao i na visinu sredstava koja će se dodjeljivati.

„Uvjeren sam kao i vi da ovaj način poslovanja koji predstavlja područje preklapanja poduzetničkih praksi iz poslovnog svijeta i vrijednosti usko povezanih s društvenom odgovornošću i načelima zaštite okoliša, ukoliko se adekvatno podupire i promovira, može značajno doprinijeti rješavanju postojećih ekonomskih i socijalnih problema koji su u određenoj mjeri prisutni u svakom društvu.“ – zaključio je na kraju ministar te još jednom čestitao svim dobitnicima na uspješnoj projektnoj prijavi.

Od ukupno 194 prijavljena projekata njih 18 najuspješnijih provodit će se u općinama i mjestima u više od 12 županija među osobama s invaliditetom, nezaposlenim osobama te hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata.

Tijekom svečanosti dodjele ugovora istaknuto da je ovaj natječaj i dodjela ugovora predstavlja prvi korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA