„ZadarZaDar“ Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika

Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava: Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini


Korisnik: Osnovna škola Bartula Kašića

Vrijednost projekta: 129.156.19 EUR (973.127,32 HRK)

Razdoblje provedbe projekta: 18 mjeseci (28.6.2017. – 28.12.2018.)

Sudionici projekta – daroviti učenici, odgojno obrazovni stručnjaci i odgojno-obrazovni djelatnici iz Osnovne škole Bartula Kašića, te dodatno 4 partnerske škole (Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Osnovna škola Zadarski otoci Zadar, Osnovna škola Kruno Krstić, Osnovna škola Sv. Filip i Jakov)

  • Cilj projekta:

Ojačati kapacitete zadarskih osnovnih škola za uspostavu sustava koji će omogućiti uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika te primjena doživljajne pedagogije i drugih oblika razvoja darovitih učenika, uz uspostavu suradničke platforme za podršku „Online centar Zadar za darovite“.

  • Aktivnosti ostvarene projektom:

Izrađena je znanstvena monografija  „Odgoj i obrazovanje darovitih učenika-suvremene pedagogijske implikacije“, priručnik „Razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina darovitih učenika“, multimedijalni priručnik i materijali za provjeru znanja iz biologije, kemije, fizike i geografije, kreirane su Skale procjene darovitosti za učitelje i učenike, kreirano je 5 školskih planova za rad s darovitom djecom, pripremljeno 100 individualiziranih programa prilagođenih darovitim učenicima.

Održan je niz različitih edukacija, inozemno studijsko putovanje, istraživačka nastava na Vranskom jezeru, NP Krka, NP Paklenica, Zelengrad-Obrovac. 

292 odgojno – obrazovnih djelatnika i 164 odgojno – obrazovnih stručnjaka sudjelovalo je u stručnom usavršavanju. 100 darovitih učenika (po 20 iz svake škole) sudjelovalo je u projektnim aktivnostima.

Dodatno je opremljen i praktikum prirodoslovlja u Osnovnoj školi Bartula Kašića, kao i partnerske škole sa didaktičkim setovima.

Saznaj više detalja o projektu na https://zadar-za-dar.eu/