U okviru konferencije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ predstavljene mogućnosti Europskog socijalnog fonda

ŠIBENIK – u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 5. i 6. listopada 2019. godine održana je konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“.

Tijekom Konferencije, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održalo je radionicu na kojoj je pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Luka Rajčić održao predavanje o dosadašnjim iskustvima iz Europskog socijalnog fonda kao temelj za ESF Plus, a voditelj Službe za informacijske sustave Filip Miličević predavanje o mogućnostima korištenja ESF Plus-a.

1

Nakon njihovih izlaganja, održana je panel rasprava pod nazivom „ESF plus: nove prilike“ na kojoj se raspravljalo o poboljšanju pristupa zaposlenju za sve tražitelje zaposlenja, modernizaciji institucija i usluga na tržištu rada, poboljšanju kvalitete i relevantnosti obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada te promicanju jednakog pristupa i mogućnosti završavanja kvalitetnog i uključivog obrazovanja i osposobljavanja, posebice za skupine u nepovoljnom položaju. Na panelu su sudjelovali pomoćnik ministra Luka Rajčić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić, voditeljica Službe za ugovaranje iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Anita Tomić i voditelj službe Filip Miličević.

2   3   4

U dijelu programa „Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović održao je izlaganje o uspješnosti rada Europskog socijalnog fonda, istaknuvši kako je od ukupno 14,2 mlrd kuna koliko je na raspolaganju, ugovoreno više od 10,3 mlrd kuna, a do kraja godine planira se ugovoriti još 1,5 mlrd kuna, što čini više od 90% ukupne alokacije kroz objavljene pozive. Ministar Aladrović između ostalog istaknuo je i kako se kroz zapošljavanje financira niz mjera aktivne politike zapošljavanja, a do 2023. planira se uključiti više od 100 tisuća nezaposlenih u mjere podržane ESF-om, za što se odvaja 4,2 mlrd kuna. Za stipendije učenicima strukovnih škola za vezana zanimanja, zajedno s Ministarstvom gospodarstva osigurano je više od 270 mil kuna.

U sklopu Konferencije, 6. listopada održan je i Sajam EU fondova na kojem je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava zajedno sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predstavnicima uspješnih projekata Udruge „Žena“, Udruge za rehabilitaciju i edukaciju „Visoki Jablani“ i Centra za socijalnu inkluziju Šibenik putem promotivnih i informativnih materijala predstavilo aktualne mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda.

5