Predstavnici Europskog parlamenta, tijekom posjeta Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, obišli projekt ZG KOMPAS financiran sredstvima EU

ZAGREB – Izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta posjetilo je, u okviru posjeta Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, projekt Pučkog otvorenog učilišta „ZG KOMPAS – Kompetencije Aktivnih sudionika obrazovanja“,  vrijedan 984.413,37 kuna, ostvaren u okviru Poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ Europskog socijalnog fonda.

Projektom ZG KOMPAS polaznicima se omogućuje stjecanje sveobuhvatne edukacije, koja, uz stjecanje stručnih i praktičnih znanja obuhvaća i treninge mekih vještina te temeljitu pripremu za izlazak na konkurentno tržište. Cilj projekta, na kojem su partneri  Grad Zagreb, Zagrebački holding, Novi sindikat i Udruga Are you serious, je povećanje zapošljivosti 60 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina (žena, mladih, osoba od 50 godina i starijih, azilanta i korisnika zajamčene minimalne naknade).

Tijekom boravka u Zagrebu, članovi Izaslanstva Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta sastali su se s ministrom rada i mirovinskoga sustava Josipom Aladrovićem koji ih je upoznao sa širim temama iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, naglasivši kako je cilj Vlade kroz mjere aktivne politike zapošljavanja potaknuti stvaranje što kvalitetnijih radnih mjesta i ujedno kvalitetnijih prilika za integraciju na tržište rada što se posebno odnosi na mlade. Također je istaknuo kako su smanjenje nezaposlenosti, porezno rasterećenje te borba protiv neprijavljenog rada jedni od prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

U nastavku ministar Aladrović je predstavio glavne značajke mirovinske reforme te ciljeve hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.