Primorsko-goranska županija

Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda – Opatija

Tijekom seminara bit će predstavljen Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., kojeg je Europska komisija usvojila 17. prosinca 2014. godine. Provedba ovog Operativnog programa, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, omogućit će znatna ulaganja u razvoj ljudskih potencijala u Republici Hrvatskoj zahvaljujući ukupnom proračunu koji iznosi 1,849 milijardi eura (od kojih 85% dolazi iz Europskog socijalnog fonda).

Program pruža priliku mnogim institucijama i organizacijama koje se bave područjem zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja i dobrog upravljanja, stoga je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ovom prilikom odlučilo informirati što je više moguće potencijalnih korisnika o Europskom socijalnom fondu i motivirati ih na početak pripreme svojih projekata.

Projekti financirani od strane Europskog socijalnog fonda usmjereni su na velike grupe ljudi. Cjelokupni cilj ovih projekata je pomoći ljudima poboljšati njihovu trenutnu poziciju na tržištu rada kroz zapošljavanje i samozapošljavanje. Upravo iz ovog razloga, nezaposleni i oni kojima prijeti opasnost od socijalne isključenosti te osobe s invaliditetom, jedni su od najvažnijih ciljanih skupina ovih projekata.

Europski socijalni fond također pomaže mladima na ulasku u tržište rada, učenicima i studentima kako bi stekli što bolje obrazovanje koje će im donijeti prijeko potrebne vještine i sposobnosti neophodne na tržištu rada. Područje djelovanja Europskog socijalnog fonda u Republici Hrvatskoj je veoma veliko i ubuduće će pokrivati još mnoga druga područja.

Kroz dane „Otvorenih vrata Europskog socijalnog fonda“, obilježit će se početak provedbe Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Sudionici ovih događanja moći će saznati više o ključnim područjima koje će Europski socijalni fond pokrivati te postaviti pitanja predstavnicima institucija odgovornih za provedbu ovog programa.