Konferencija “ESF – Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu”, 25. – 26. listopada, Mali Lošinj

Ministarstvo turizma kao Posredničko tijelo razine 1 u Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. organiziralo je, od 25. do 26. listopada 2017. godine u hotelu Alhambra, konferenciju “ESF – Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu”. Konferencija je organizirana u sklopu tradicionalne manifestacije Dani hrvatskog turizma koja se ove godine odvijala u Malom Lošinju na otoku Lošinju.

1914

Cilj konferencije bila je najava natječaja o uspostavi regionalnih centara kompetentnosti u turizmu. Prvog dana konferencije 25. listopada održana je panel diskusija koje je okupila predstavnike resornih ministarstva, pratećih institucija i poslodavaca ; državnog tajnika Ministarstva turizma Franu Matušića,  državnu tajnicu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarinu Ivanković -Knežević, pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vladu Prskala, Renatu Tomljenović s Instituta za turizam te članicu Uprave Jadranka Grupe  zadužene za ljudske potencijale Ninu Garić Saganić. Državni tajnik Frano Matušić tom je prigodom podsjetio kako Ministarstvo turizma u suradnji s resornim ministarstvima i institucijama već radi na pronalasku najboljeg modela regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj. Cilj centara je pružiti ono najbolje u tom sektoru, kvalitetno educirati kadar za tržište i nadolazeće razdoblje te inicirati blisku suradnju s poslodavcima u turizmu. Predviđa se otvaranje pet do sedam centara, a put do njihovog pokretanja osnažit će i nužne zakonodavne izmjene.

1853

Poseban gost na konferenciji bio je generalni direktor svjetski poznatog kulinarskog centra Joxe Maria Aizega. Okupljenima je predstavio rad Basque Culinary Center, visokoškolske ustanove koja se bavi istraživanjem i promocijom hrane uz naglasak na modernom kulinarstvu i novim konceptima povezivanja tehnologije, znanosti i gastronomije. U sklopu konferencije za koju se tražilo mjesto više, okupljeni su imali prilike degustirati kulinarske delicije nastale u suradnji renomiranog francuskog chefa Lionela Levyja nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, šefa kuhinje u restoranu Alfred Keller lošinjskog restorana Alhambra Melkiora Bašića te učenika Srednje strukovne škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Drugog dana konferencije 26. listopada, tajnik Javnog štipendijskog, razvojnog, invalidskog in preživninskog sklada Republike Slovenije, Aleš Vidmar predstavio je primjer dobre prakse uspostave regionalnih centara kompetentnosti u Republici Sloveniji, a  znanstvenica s Instituta za turizam Renata Tomljenović iznijela preporuke Programa za jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu kroz centre kompetentnosti koji je dio Strategije razvoja turizma.

DSCN0022

U nastavku događanja predstavljen je model uspješne suradnje Srednje škole Ambroza Haračića i tvrtke Jadranka hoteli d.d. Ravnateljica škole Jelena Bralić i mentorica Milanka Poldan zajedno s učenicama koji su prethodnog dana sudjelovali u pripremi svečane večere, predstavili su dosadašnja postignuća škole i učenika, a učenici su izrazili posebno zadovoljstvo što im je omogućeno učenje od vodećih hrvatskih i svjetskih kuhara tijekom ove konferencije.

2059


Dokumenti